Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΑΣ

 Πιταράκια ( Iκαρία )


Υλικά
Για το Ζυμάρι

280 ml. νερό χλιαρό
500 gr. αλεύρι σκληρό
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για την Γέμιση
1000 gr. Κολοκύθα
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 χερόβολο χόρτα, λάπαθα, αρμπέτες, σέσκουλα,
1 ματσάκι δυόσμο
Ελαιόλαδο
Αλάτι



Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε την ζύμη.
Kοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπωλ.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Τρίβουμε την κολοκύθα.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα χόρτα και τον δυόσμο και τα περνάμε από ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει.
Ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο την ζύμη σε ένα λεπτό φύλλο.
Με ένα ποτήρι ή στρογγυλό κουπ πατ κόβουμε την ζύμη.
Γεμίζουμε τα κομμάτια της ζύμης που έχουμε κόψει με την γέμιση.
Κλείνουμε τα πιταράκια καλά, δίνοντας ημικυκλικό σχήμα και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν!
                                                                                                                                                         συνταγη: Νίκη Τσάρνα





                                       Σουφικό ( Ικαρίας )

                                                                                                         
                       
Υλικά:
4 πατάτες
4 κρεμμύδια
4 πράσινες πιπεριές
2 μελιτζάνες
2 ντομάτες
1 μικρή κολοκύθα
2 σκελίδες σκόρδο
4 καυτερές πιπεριές
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
λάδι
αλάτι



                                                                           Εκτέλεση:
                                                          
1.
Κόβετε το κολοκύθι στη μέση, στη συνέχεια σε φετούλες, αφαιρείτε τους σπόρους και τις ρίχνετε σε ένα μπολ.
2.
Στο ίδιο μπολ ψιλοκόβετε τις μελιτζάνες, ξεφλουδίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε ροδέλες, ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τις ντομάτες.
3.
Σε ένα τηγάνι ρίχνετε όλα τα λαχανικά χωρίς λάδι, να βράσουν στο ζουμί τους. Προσθέτετε τις καυτερές πιπεριές. Ανακατεύετε διαρκώς και προσθέτετε λίγο αλάτι.
4. 
Μόλις πιούν τα λαχανικά το ζουμί τους, προσθέτετε λάδι, λίγο κόκκινο κρασί.Αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά.Οταν μελώσει η σάλτσα και βράσουν τα λαχανικά ,αποσύρετε απο τη φωτιά και σερβίρετε. 

                          

 

 

                          Γαμοπίλαφο ( Ικαριας ) 


Υλικά
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 μέτρια κρεμμύδια χονδροκομμένα
1 ματσάκι μαιντανό
1/2 κιλό ντομάτες περασμένες από τον μύλο.
2 κ. σ. πελτέ
11/2 κιλό κατσικάκι κομμένο σε μερίδες
2 πράσινες πιπεριές
2 κόκκινες πιπεριές
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
Αλάτι
ρίγανη

                                                 
                                                                 Εκτέλεση:


1.
Ρίχνετε λάδι στη κατσαρόλα, μαζί με χοντροκομμένο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε.
2.
Μόλις τσιγαριστούν το κρεμμύδι με τον μαιντανό, ρίχνετε το κρέας στη κατσαρόλα, ανακατεύετε και σβήνετε με κόκκινο κρασί.
2.
Εν τω μεταξύ τρίβετε τις ντομάτες σε ένα μπολ, Καθαρίζετε και χονδροκόβετε τις κόκκινες και πράσινες πιπεριές.
4.
Στο κρέας που βράζει, προσθέτετε τις πιπεριές και τις ντομάτες που κόψατε προηγουμένως, μαζί με λίγη ρίγανη και αλάτι. Αφού βράσει λίγο, προσθέτετε στη κατσαρόλα τον πελτέ ντομάτας που τον έχετε διαλύσει σ ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και ανακατεύετε. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μισή ώρα προτού ψηθεί, προσθέτετε το αλάτι.
5.
Μόλις το κρέας είναι έτοιμο, το βγάζετε από τη κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και το τοποθετείτε σε μια πιατέλα.
6.
Σουρώνετε το ζουμί.
7.
Καθαρίζετε τη κατσαρόλα, ρίχνετε μέσα το ζωμό από το κρέας που σουρώσατε και μόλις πάρει μια βράση, προσθέτετε το ρύζι. Αφήνετε να βράσει για περίπου 20 λεπτά και σερβίρετε
                                          συνταγη: ικαρια

           

 

 

             Χοιρινό με Λαχανίδες ( ικαριας )

 

Χοιρινό με ΠαραπούλιαΥλικά
2000 gr. Λαχανίδες (παραπούλια)
2000 gr. χοιρινό στήθος με λίπος, σε μερίδες
1 κρεμμύδι
Ελαιόλαδο
Λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι









Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρέας ώστε να πάρει χρώμα παντού.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σωτάρουμε επίσης μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε αρκετό ζεστό νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει και να βράσει το κρέας, ξαφρίζοντας αν χρειάζεται.
Ζεματάμε τις λαχανίδες σε καυτό νερό για μερικά λεπτά και τις προσθέτουμε στο βρασμένο κρέας.
Προσθέτουμε ελαιόλαδο, πιπέρι και αλάτι.
Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι λαχανίδες, χωρίς να ανακατεύουμε το φαγητό για να μην λιώσουμε τα χόρτα, φροντίζουμε το φαγητό να έχει ζουμί, γι΄αυτό αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον ζεστό νερό.
Λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό προσθέτουμε τον χυμό 2 λεμονιών και κουνάμε την κατσαρόλα.
Σερβίρουμε με επιπλέον λεμόνι και πιπέρι φρέσκο.

 συνταγη: Νίκη Τσάρνα

      

 

              Γλυκό Τριαντάφυλλο ( Ικαρίας )

          
Υλικά:
2 ποτήρια ροδοπέταλα
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1/2 ποτήρι χυμό λεμονιού



                                                             Εκτέλεση:

Μαζεύετε τα τριαντάφυλλα, αφαιρείτε τα πεταλά τους και κρατάτε μόνο αυτά που είναι σε καλή κατάσταση. Πετάτε οσα έχουν αλλοιωθεί.

Βάζετε τα ροδοπέταλα με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα. Τα τρίβετε με τα χέρια σας μέχρι να λιώσουν και να βραχεί η ζάχαρη.

Ρίχνετε στην κατσαρόλα το νερό και τα βάζετε όλα μαζί σε μέτρια φωτιά να πάρουν βράση. Μόλις πήξει καλά το σιρόπι, προσθέτετε και το χυμό λεμονιού.

Περιμένετε να πάρει μια βράση ακόμη και αποσύρετε από τη φωτιά.

Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει πολύ καλά πριν το βάλετε σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς.

                                             συναταγη: Σταμου Ευαγγελια

Γ Γλυκό 

 

 

             Μπισκοτογλυκο ( Ικαριας )

 

Υλικά:
1,5 λίτρο γάλα φρέσκο με λίγα λιπαρά
2 πακέτα Μιράντα αλάτινη
2 πακέτα κρέμα ζαχαροπλαστική βανίλια σοκολάτα
1 πακέτο τρούφα γάλακτος


                                                            





                                            Εκτέλεση:


        
1.  στην βάση  του ταψιού  μεσαίου μεγέθους  τοποθετούμε μια στρώση μπισκότα

2. φτιάχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστική  βανίλια αδειάζουμε  το φακελάκι στο μπολ
τοποθετούμε 3  φλιτζάνια του τσαγιού  γάλα και χτυπάμε επί 5 λεπτά με το μίξερ μέχρι να
εξαφανιστούν όλοι η γρόμποι  και να είναι λεία  απλώνουμε όλοι την κρέμα στο μπισκότα που είναι στο ταψί έτσι ώστε να γινεί μια στρώση από πάνω


3. επαναλάβουμε την διαδικασία γεμίζοντας την επιφάνεια της κρέμας με μπισκότα ετσι ώστε να καλυπτή όλοι η επιφάνεια

4. φτιάχνουμε  την κρέμα σοκολάτα  με των ίδιο τρόπο όπως κάναμε και με την βανίλια
απλώνουμε την κρέμα στην επιφάνεια των μπισκότων  και με ένα μαχαίρι  την κάνουμε όσο ποιο  στρωτή και λεία  μπορούμε  ρίχνουμε την τρούφα  γάλακτος και τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο για 4 ώρες      το μπισκοτογλυκο είναι έτοιμο.

                                                  συναταγη: ικαριας                

ία












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου